Page 100 - mag_121
P. 100
ΔΙΑΤΡΟΦΉ & ΥΓΕΙΑ
Γαύρος
Η Άφύη των
Άρχαίων
Ελλήνων
Ο γαύρος είναι ένα μικρό ψάρι με μήκος
15 έως 20 εκατοστά, που ζει στις ευρωπαϊκές
100 θάλασσες. Το επίσημο όνομά του είναι
“εγγραυλίς η εγκρασίχολος” (engraulis encrasicholus) και ανήκει στην οικο-
γένεια εγγραυλίδες (engraulidae).
Η λέξη κατά τον Μπαμπινιώτη προέρχεται από το αρχαίο γραύρος, που μετά
από διάφορες λεξιλογικές περιπέτειες έδωσε το μεσαιωνικό έγγραυλος (σαρ-
δέλα). Ο Κριαράς δέχεται πως η ελληνιστική εγγραυλίς έδωσε το μεσαιωνικό
γραύλος (σχετικό και το εγγραυλοπαστοφάγος – αυτός που τρώει παστούς εγ-
γραύλους. Η δε λέξη γαύρος στα αρχαία ελληνικά σημαίνει τον υπερήφανο,
τον αλαζόνα.
Ζει σε ζεστές περιοχές, κοπαδιαστά και προτιμάει τον αφρό την Άνοιξη και το
Καλοκαίρι. Το Χειμώνα αντίθετα, προτιμάει να μένει στο βυθό σε βάθος 100-200
μέτρα, γιατί εκεί οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες. Τρέφεται με μικροσκοπικά
μαλακόστρακα και με το γόνο άλλων ψαριών. Όταν ζεστάνει ο καιρός – για να
αναπαραχθεί – πλησιάζει τις ακτές για ν’ αφήσει τα αυγά του, που επιπλέουν
μαζί με το πλαγκτόν. Αυτή την περίοδο, μπορεί να δούμε κοπάδια γαύρων, που
αποτελούνται από εκατομμύρια και μερικές φορές δισεκατομμύρια ψάρια
Ο γαύρος στην Ελλάδα
Στη χώρα μας και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, η αναπαραγωγική πε-
ρίοδος του γαύρου διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο με κορύφωση
τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν πολλοί γαύροι,