Page 90 - mag_108
P. 90

ΔΙΑΤΡΟΦΉ


                 Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

              ΤΟ ΛΙΟΜΑΖΕΜΑ




               σειρά του θα δώσει αγνό ελαιό-                        μανσης με βάση την κατά τόπους

               λαδο γεμάτο γεύση. Η συγκομιδή                        πείρα.
               πρέπει ν’ αρχίζει λίγες μέρες πριν                    Η συγκομιδή αποτελεί μια από τις

               την κανονική ωρίμανση της ελιάς.                      πιο σημαντικές και κρίσιμες φά-

               Όσο προχωρεί η ωρίμανση τόσο                          σεις της ελαιοκομίας. Ο τρόπος
               μεγαλώνει, μέχρι ενός βαθμού, η                       συλλογής  επηρεάζει  την  ποιότη-

               περιεκτικότητα της σε λάδι. Ύστε-
               ρα από ένα βαθμό ωρίμανσης όσο                        τα και επιβαρύνει σημαντικά το

               οι ελιές μένουν  στο δέντρο  τόσο                     κόστος  του  τελικού  προϊόντος.

               ο  κίνδυνος  να  μολυνθούν  μεγα-                     Πράγματι το κόστος της συγκο-
               λώνει. Η μόλυνση της ελιάς στο                        μιδής  αποτελεί  ακόμη  σήμερα

               δέντρο  προκαλεί  πτώση  και  της                     τα 50% των συνολικών δαπανών

               ποσότητας και της ποιότητας.                          του λαδιού.

               Γι αυτό οι οργανώσεις των ΠΟΠ                         Παρ’ όλες τις προσπάθειες των
   90          ή ΠΓΕ που θέλουν να κρατήσουν                         τεχνολόγων η μηχανοποίηση της

               ψηλά την ποιότητα προκαθορί-                          συλλογής του ελαιοκάρπου δεν

               ζουν την ημερομηνία της αρχής                         έχει κάνει ακόμη ικανοποιητικές
               και του τέλους της συγκομιδής.                        προόδους. Οι επιτραπέζιες ελιές,

               Το λάδι που παράγεται πριν και                        συνήθως μεγάλου μεγέθους, πε-
               μετά απ’ αυτή την περίοδο χάνει                       ριέχουν  μικρό  ποσοστό  λαδιού

               την ονομασία προέλευσης.                              και μεγάλο ποσοστό σακχάρων.

               Οι επιστημονικές προσπάθειες να                       Οι ελιές που προορίζονται στην

               καθορίσουν μια αντικειμενική μέ-                      παραγωγή  του  λαδιού,  μικρού
               θοδο προσδιορισμού της κατάλ-                         μεγέθους, περιέχουν περισσό-

               ληλης φάσης ωρίμανσης για την

               συγκομιδή, όπως στη συγκομιδή                         τερο λάδι και λιγότερα σάκχα-
               του σταφυλιού, δεν έδωσαν ακό-                        ρα. Κάθε ελαιοπαραγωγός πε-

               μη θετικά αποτελέσματα. Γι αυτό                       ριοχή έδειχνε τη δύναμή της με

               οι ειδικοί συμβουλεύουν να αρ-                        την παρουσία των ελαιοτριβείων.
               χίζει η συγκομιδή της ελιάς λί-                       Πληθώρα ελαιοτριβείων σήμαινε

               γες μέρες πριν από την κανονική                       αυτόματα πλούσιες σοδειές, αντα-
               ωρίμανση και να τελειώνει πριν                        γωνισμό, ανθηρή οικονομία-εύ-

               μπούμε στην φάση της υπερωρί-                         πορη δηλαδή κοινωνία.
   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95