Page 89 - mag_108
P. 89
της Δήμητρας Ξενάκη
Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
ΤΟ ΛΙΟΜΑΖΕΜΑ
Η συγκομιδή της ελιάς ξεκινά το φθινόπωρο. Σε κά-
ποιες περιοχές διαρκεί μέχρι και τις αρχές του νέου χρό-
νου. Είναι μια ολόκληρη ιεροτελεστία, μια γιορτή! Το
ελαιόλαδο είναι ένα ζωντανό προϊόν, που χρειάζεται ιδι-
αίτερη φροντίδα ώστε η ποιότητα και η γεύση να είναι η
καλύτερη δυνατή. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε κάθε 89
στάδιο της ζωής του από τον ελαιώνα μέχρι τον τελι-
κό καταναλωτή για να δώσει τον καλύτερο εαυτό του!
Μέχρι σήμερα, σε αρκετές περιο- λεί ιεροτελεστία και είναι κομμάτι
χές, οι ελιές μαζεύονται με το χέρι, της ιστορίας.
κόβονται δηλαδή, πριν πέσουν στο Η συγκομιδή του καρπού μπορεί
έδαφος. Σε άλλες πάλι, ο παραδο- να γίνει με τους ακόλουθους τρό-
σιακός τρόπος έχει αντικαταστα- πους:
θεί από το ράβδισμα. Όταν οι καρ- • Με το χέρι
ποί πέσουν στο έδαφος, γίνεται • Μετά από φυσιολογική πτώση
προσεκτική διαλογή αυτών που
θα καταλήξουν στο ελαιοτριβείο. • Με ραβδισμό
Το καλωσόρισμα της νέας σοδιάς • Με μηχανήματα
είναι η στιγμή της επιβράβευσης, Καμιά σύγχρονη μέθοδος δεν
η ανταμοιβή της φύσης στην αν- μπόρεσε να αντικαταστήσει το αν-
θρώπινη φροντίδα. Γι’ αυτό, η συ- θρώπινο χέρι, που δίνει στο λιο-
γκομιδή του ελαιοκάρπου αποτε- τρίβι επιλεγμένο καρπό που με τη