Page 70 - mag_003
P. 70
Συνταγές ...εποχής!
από τον Ηλία Σέντρη
Αυτό το μήνα μήπως πρέπει να ξεκινήσουμε
να φτιάχνουμε παγωτό;
Η συνταγή είναι παλαιά «Εποχή με οκάδες και δράμια».
ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΪΜΑΚΙ
w 640 γρ γάλα με λιπαρά (3,5%)
w 160 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
w 5γρ σαλέπι σκόνη
Τρόπος Παρασκευής
Βράζουμε το γάλα, με τη ζάχαρη και το σαλέπι σε μέτρια
φωτιά, μέχρι να βράσει ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις βράσει για 2 λεπτά περίπου περιμένουμε να
κρυώσει και το αφήνουμε στο ψυγείο για ωρίμανση
(12 με 24 ώρες). Το βάζουμε στην παγωτομη-
70 χανή ή σε μεταλλικό μπολ στην κατάψυξη και
το ανακατεύουμε κάθε 30’ για να αποφύ-
γουμε τους κρυστάλλους. (μην το αφήνετε
στην κατάψυξη πολύ ώρα γιατί έτσι θα
είναι σκληρό και δεν θα μπορέσετε να το
ανακατέψετε με το σύρμα = αυγοδάρτης).
Tip: Η ωρίμανση στο ψυγείο βοηθάει να
ενισχυθούν οι γεύσεις
Tip: Πολύ θρεπτικό παγωτό γιατί περιέχει
σαλέπι. Προέρχεται από μια ποικιλία ορχιδέ-
ας.
Το Σαλέπι είναι ένα ρόφημα θερμαντικό,
(εξαιτίας και των μπαχαρικών που περιέχει),
προληπτικό του κρυολογήματος και της γρίπης,
φτιάχνει το κρυωμένο στομάχι. Καταπραΰνει τα
νεύρα, διώχνει το άγχος και την κούραση, χαρίζο-
ντας ευεξία και εγρήγορση ταυτόχρονα. Είναι πλού-
σιο σε άμυλο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα: φώσφο-
ρο και ασβέστιο. Γι’ αυτό τονώνει όλο το σώμα, «από
τα νύχια ως την κορυφή». Βοηθά εξασθενισμένους από
αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρ-
ρώσουν γρηγορότερα. Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την
βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο
μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα,
αλλά και του στομάχου και των εντέρων. Όσο για τις τονωτικές
και αφροδισιακές του ικανότητες; Αυτές φαίνεται ότι εντείνονται
χάρη στην προσθήκη και των μυρωδικών (κανέλας, γαρύφαλλου,
πιπερόριζας).