Page 79 - mag_05
P. 79

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 από τον Ηλία Σέντρη


 Μαγειρεύουμε   Τώρα  το  καλοκαίρι  λόγω  ζέστης  ο  οργανισμός  μας  με



               τους μηχανισμούς που έχει, προσπαθεί να ελαττώσει τα
               λιπαρά φαγητά, (αν δεν του πάμε κόντρα) με αποτέλεσμα
 ...χαλλλλλαρά!  να θέλουμε ελαφριές γεύσεις (έτσι ώστε να μας αφήσει να               Ηλίας

               περάσουμε τα ...διόδια!).
               Την ώρα που σας γράφω είμαι στο εστιατόριο και περιμέ-
               νω να δέσει η σάλτσα από ένα φιλέτο κοτόπουλο και λέω
               να μια καλή ιδέα: ένα ελαφρύ κοτοπουλάκι με δροσερή                     Σέντρης
               σάλτσα. Και ιδού η ιδέα...                                              Executive Chef και

                                                                                       σύμβουλος Γαστρονομίας
               Μαριναρισμένο Φιλέτο κοτόπουλου

               με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού                                            Από πολύ μικρή ηλικία
                                                                                       ο Ηλίας Σέντρης
               με μυρωδικά                                                             ξεκίνησε

                                                                                       το γαστρονομικό ταξίδι
               Υλικά για το κοτόπουλο:
               200 - 250 γρ φιλέτο κοτόπουλο                                           με αφετηρία και έμπνευ-
               Μαρινάδα:                                                               ση από την μητέρα του
               • ½ λεμόνι ξύσμα • 15γρ  ελαιόλαδο                                      που του έδωσε
               • 2 κουτ. σούπας μυρωδικά (θυμάρι, δενδρολίβανο, φύλλα Λουίζας).        τις βάσεις
               • 1σκελίδα (προαιρετικά αλλά εμένα μου αρέσει το σκόρδο)                                                         79
               Υλικά για την δροσερή σάλτσα:                                           για την γεύση
               • 80 γρ γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά • 15 γρ ελαιόλαδο                     μα κυρίως την αγάπη
               •  1 κουταλιά σούπας μυρωδικά (προτείνω θυμάρι, δενδρολίβανο,           για το καλό φαγητό!
                 φύλλα Λουίζας, μαντζουράνα) όλα ψιλοκομμένα                           Η εμπειρία του
               • 1 κουταλιά του καφέ ξύσμα λεμονιού
               • Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού να τονώσουμε τις γεύσεις               αποκτήθηκε τόσο
               • Αλάτι • πιπέρι λευκό                                                  σε μεγάλα εστιατόρια,
               Τρόπος  Χαλαρής Παρασκευής:                                             catering όσο και
               Μαρινάδα κοτόπουλου: ανακατεύουμε ελαιόλαδο, τo ξύσμα,                  σε ξενοδοχεία διεθνών
               τα μυρωδικά και το σκόρδο. Ανοίγουμε το φιλέτο κοτόπουλο
               στη μέση το βάζουμε ανάμεσα σε μεμβράνη και το χτυπάμε                  ομίλων στην Ελλάδα
               να ανοίξει... χαλαρά! Το ζητάμε από τον χασάπη μας ή ακόμα              και στο εξωτερικό.
               πιο χαλαρά, το αφήνουμε όπως είναι αλλά το τρυπάμε με ένα               Η υπομονή, η συνεργα-
               πιρούνι σε διάφορα σημεία. Ε! άμα πια. Τώρα αρχίζουν... τα              σία, ο πειραματισμός,
               εύκολα, ανακατεύομε τα υλικά της σάλτσας όλα μαζί και ...τέ-
               λος! Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.                     η φαντασία,
               Ψήσιμο: το θωρακίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια                η συνεχής μάθηση
               φωτιά και με καπάκι ώστε να ψηθεί με τους ατμούς του.                   κι ενημέρωση,
               Τρόπος σερβιρίσματος: Βάζουμε τη σάλτσα από επάνω από                   η αναζήτηση
               το κοτόπουλο και όχι στα πλάγια.
               Tip: όσο πιο πολλή ώρα μαρινάρουμε την κοτούλα τόσο πιο νόστι-          νέων τεχνικών και υλικών
               μο θα γίνει με την προϋπόθεση να το γυρνάμε κάθε 1 ώρα.                 αποτελούν ένα από τα
               Tip: Στη μαρινάδα ανακατεύουμε τα μυρωδικά με το ελαιόλαδο και          συστατικά της επιτυχίας
               το αφήνουμε για 1 ώρα εκτός ψυγείου σκεπασμένο για να σμίξουν           Αλλά το βασικότερο
               οι γεύσεις και έπειτα βάζουμε το κοτόπουλο. Το ίδιο θα κάνετε και
               στην σάλτσα.                                                            είναι η αγάπη
                                                                                       για το φαγητό.
               Και μην ξεχνάτε πάντα Χ Α Λ Α Ρ Α!
                                                            HÏ›a˜ ™¤ÓÙÚ˘
   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84