Page 86 - mag_011
P. 86
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
http://www.bonusmall.gr/makemyday/recipes.html
Πορτοκαλόπιτα
Υλικά ●1/2 κιλό φύλλο κρούστας
●1 γιαούρτι στραγγιστό
●3/4 κούπας ελαιόλαδο
●1 κούπα ζάχαρη ●4 αβγά
●1 κουτ. σούπας βούτυρο
●χυμόΣ & ξύσμα 2 πορτοκαλιών
●3 βανίλιες
●3 κουτ. μαρμελάδα πορτοκαλιού*
●1 φακελάκι baking powder ΓΙΩΤΗΣ
(3,5 κουταλάκια γλυκού)
●ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Για το σιρόπι ●1 κούπα ζάχαρη
●2 κούπες νερό
●ξύσμα από 1 πορτοκάλι
●1 ξύλο κανέλας
86 86
ΟΔΗΓΙΕΣ:Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Ανοίγουμε το φύλλο
από τη συσκευασία και το αφήνουμε να στεγνώσει για τουλάχιστον μισή ώρα, ώστε
να κομματιάζεται εύκολα. Πάνω στον πάγκο εργασίας κομματιάζουμε το φύλλο σε
ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια. Ανακατεύουμε στο μίξερ το λάδι, τη ζάχαρη, το
ξύσμα, τη βανίλια, τα αυγά, το γιαούρτι και τη μαρμελάδα. Προσθέτουμε το baking
powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε
το φύλλο στο μείγμα και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά μέχρι να μουσκέψει καλά.
Βουτυρώνουμε 1 πυρέξ και αδειάζουμε όλο το μείγμα. Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα
για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά. Στα
30 λεπτά, αν δεν έχει ψηθεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψή-
σιμο. Για να βεβαιωθούμε ότι η πορτοκαλόπιτα είναι καλά ψημένη, βυθίζουμε ένα
μαχαίρι στο κέντρο. Όταν βγει στεγνό το γλυκό είναι έτοιμο. Αφήνουμε την πορτοκα-
λόπιτα να κρυώσει. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 15 λεπτά. Όπως είναι καυτό
περιχύνουμε το σιρόπι, κόβουμε την πορτοκαλόπιτα σε κομμάτια και την αφήνουμε
να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι. Καλή σας όρεξη!
(*Αν δεν έχουμε σπιτική μαρμελάδα, βράζουμε ένα πορτοκάλι μέχρι να μαλακώσει η
φλούδα του, αλλάζοντας 1-2 φορές το νερό, βγάζουμε τα κουκούτσια (αν έχει) και το
αλέθουμε στο multi, ή χρησιμοποιούμε ½ κούπα ψιλοκομμένο γλυκό πορτοκάλι μαζί
με το σιρόπι του, ελαττώνοντας λίγο τη ζάχαρη από τα υλικά.)