Page 85 - mag_011
P. 85
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Η κρεμμυδόσουπα είναι ιδανική για τις κρύες
χειμωνιάτικες βραδιές με ένα ποτήρι κρασί.
Χορταστική και απίστευτα νόστιμη μπορεί να
Γαλλική είναι το κύριο πιάτο σε ένα τραπέζι με φίλους!
κρεμμυδόσουπα
Υλικά για 4 άτομα:
• 800 γρ. κρεμμύδια
• 1 κουτ. σούπας βιτάμ
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλ. ζάχαρη
• 2 κουτ. σούπας αλεύρι (προαιρετικά)
• 1 κ.γ. θυμάρι
• 1 φύλλο δάφνη
• 2 lt. ζωμό βοδινού ζεστό
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 30 ml. cognac
• μισή μπαγκέτα ψωμί κομμένη 85
σε φέτες 1 εκατ.
• 100 γρ. γραβιέρα (ή έμμενταλ) τριμμένη
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκό-
βουμε. Βάζουμε το βούτυρο με το λάδι σε
κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά.
Δεν πρέπει να παραψηθούν. Μόλις μαρα-
θούν, προσθέτουμε την ζάχαρη. Μόλις αρ-
χίζουν να καραμελώνουν ρίχνουμε το αλεύ-
ρι, κοσκινισμένο για να μην κάνει σβώλους.
Ανακατεύουμε λιγο, να πάει παντού και σβή-
νουμε με κρασί και το κονιάκ. Προσθέτουμε
το ζωμό ζεστό, τη δάφνη, το σκόρδο και το
θυμάρι σκεπάζουμε την καταρόλα και αφή-
νουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα. Λίγο πριν
την κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτου-
με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μοι-
ράζουμε την σούπα σε 4 ατομικά πυρίμαχα
γιουβετσάκια. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες.
Φρυγανίζουμε τα ψωμάκια και μοιράζουμε
στα γιουβετσάκια επάνω από τη σούπα. Πα-
σπαλίζουμε τα ψωμάκια με το τυρί και τα βά-
ζουμε στο γκριλ. Περιμένουμε λίγα λεπτά να
λιώσει το τυρί για να σχηματιστεί μια όμορ-
φη κρούστα.