Page 66 - mag_012
P. 66
Ποιές τροφές μας βοηθούν να διατηρηθούμε νέοι και υγιείς!
O ανθυγιεινός τρόπος ζωής, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες, αλλά και ο οι-
κολογικά βασανισμένος πλανήτης με την επιβαρημένη ατμόσφαιρα μέσα στην οποία
ζούμε ευθύνονται ως επί το πλείστον για το λεγόμενο «οξειδωτικό στρες» στο οποίο
υπόκεινται τα κύτταρα του οργανισμού μας, με αποτέλεσμα τη φθορά ή καταστροφή
τους. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι ο σύμμαχός μας σ’ αυτή την εξίσωση καθώς
έχουν την ικανότητα να καταστέλλουν την καταστροφική οξείδωση των κυττάρων και
να μας θωρακίζουν ενάντια σε χρόνιες παθήσεις. Ο οργανισμός μας έχει τη δυνατότη-
τα να παράγει δικά του αντιοξειδωτικά, κατά βάση όμως έχει απόλυτη ανάγκη τα αντι-
οξειδωτικά που προσλαμβάνει μέσω συγκεκριμένων τροφών. Ας γνωρίσουμε λοιπόν
τις βασικές ομάδες αντιοξειδωτικών ουσιών και σε ποιες τροφές απαντώνται:
Βιταμίνη Σύμπλεγμα
Βιταμινών
Α Ρετινόλη B υδατοδιαλυτές βιταμίνες
(λιποδιαλυτή βιταμίνη)
Η βιταμίνη Α έχει σημαντικές λειτουργίες στον ορ- •Β1 λειτουργεί ως συνένζυμο για την παραγωγή
γανισμό μας όπως: Μάτια: Βοηθάει στην βελτίωση ενέργειας στον οργανισμό • Β2 συμβάλει στην καλή
της νυχτερινής όρασης Δέρμα: Βοηθάει στο σχημα- λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού μας συστή-
τισμό νέων κυττάρων ματος • Β3 χρησιμοποιείται σε συνθήκες κατάθλι-
66 Άλλες ιδιότητες: Συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμ- ψης, άγχους και ακμή • Β5 δρα κατά του στρες, ενώ
βρύου, των οστών, την όρεξη, την γεύση, την ακοή διατηρεί την ελαστικότητα στο δέρμα • Β6 αναγκαία
Πηγές: για τις κυτταρικές λειτουργίες • Β7 βοηθά στην
ανάπτυξη των μαλλιών και χρήσιμη κατά της τριχό-
Ζωικής Λαχανικά Φρούτα
Προέλευσης πτωσης • Β9 (ή φολικό οξύ) συμμετέχει στην σύν-
Συκώτι Καρότα Πορτοκάλια θεση του DNA και RNA, βοηθά στον μεταβολισμό
• Β12 βοηθά στην παραγωγή των ερυθρών και των
Βούτυρο Κολοκύθι Ανανάς λευκών κυττάρων του αίματος, δίνει ενέργεια και
Τυρί Μπρόκολο Πεπόνι τονώνει την μνήμη
Κρόκος αυγού Σπανάκι Δαμάσκηνα Φυσικές πηγές: Μαγιά μπύρας, Συκώτι, Δημητρια-
Ψάρια (λιπαρά) Ραδίκια Ροδάκινα κά ολικής αλέσεως, Ρύζι, Φρούτα (Μπανάνες, ακτι-
Θαλασσινά Ντομάτα νίδια, δαμάσκηνα, αβοκάντο), Γάλα, Αυγά, Κρέατα,
Ψάρια, Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, Αμύγδαλα
Βιταμίνη Βιταμίνη
E
C
Η συγκεκριμένη βιταμίνη (α- τοκοφερόλη) έχει
Απαραίτητο συστατικό στη διαδικασία αναγέννησης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η οποία ενισχύεται
των κυττάρων του δέρματος και στην ομαλή σύνθε- με ταυτόχρονη χρήση βιταμίνης C. Η δράση της
ση κολλαγόνου. Επίσης επισπεύδει την επούλωση είναι σημαντική για την προστασία ενάντια σε κα-
των πληγών ταστάσεις που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες,
Πηγές: όπως είναι η γήρανση και η ρύπανση του περιβάλ-
Εσπεριδοειδή, Ντομάτες, Μπρόκολο, Κουνουπίδι, λοντος.
Κίτρινές και κόκκινες πιπεριές, Φράουλες, Ακτινί- Πηγές:
διο, Ροδάκινο, Γαρίδες, Σπανάκι Φυτικά έλαια (ελαιόλαδο), Δημητριακά, Αμύγδαλα,
Καρύδια, Αρακάς, Σολομός.