Page 89 - mag_81
P. 89
της Γεωργίας Δουκοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.georgiadoukopoulou.gr
Θεωρείται εσφαλμένα από τους περισ- θούν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους
σότερους λαχανικό, αφού ανήκει στην μας. Σε αντίθεση με τ’ άλλα φρούτα, είναι
κατηγορία των φρούτων. Το σχήμα του πλούσιο σε ενέργεια, πρωτεΐνες, φυτι-
είναι ωοειδές, με μακρύ κωνικό λαιμό κές ίνες και πολλά λιπαρά. Τα τελευταία,
και φλοιό χρώματος πράσινου. Η σάρκα ωστόσο, είναι κυρίως μονοακόρεστα και
του είναι παχιά, ελαφρώς κίτρινη ως κι- ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν
τρινοπράσινη, με βουτυρώδη και λιπαρή καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Επιπλέ-
υφή. Το αβοκάντο ωριμάζει πάνω στο ον, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του
δέντρο, αλλά στο τελικό στάδιο της ωρί- συμπλέγματος B, βιταμίνης K και E, καλί-
μανσης μπαίνει αφού κοπεί απ’ αυτό, γι’
αυτό και δεν τρώγεται αμέσως μετά τη ου, φωσφόρου, ασβεστίου και μαγνησί-
συγκομιδή. ου. Είναι πλούσια πηγή καροτενοειδών,
Το απολαυστικό αυτό φρούτο, με την χα- στοιχείο που το καθιστά κι ένα από τα ση-
ρακτηριστική ουδέτερη γεύση, ανήκει μαντικότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα.
στην κατηγορία των υπερτροφών. Συ- Μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετι-
γκεντρώνει, δηλαδή, μια πληθώρα θρε- κό για την υγεία, άλλα δεν παύει να έχει
πτικών ουσιών που προάγουν την καλή υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Ένα 89
υγεία, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αβοκάντο μέτριου μεγέθους(150γρ) πα-
του Μεταβολικού Συνδρόμου και βοη- ρέχει περίπου 230 θερμίδες.