Page 89 - mag_81
P. 89

της Γεωργίας Δουκοπούλου

                                                                                      Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
                                                                                      www.georgiadoukopoulou.gr






               Θεωρείται εσφαλμένα από τους περισ-                   θούν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους
               σότερους  λαχανικό,  αφού  ανήκει  στην               μας. Σε αντίθεση με τ’ άλλα φρούτα, είναι

               κατηγορία των φρούτων. Το σχήμα του                   πλούσιο σε ενέργεια, πρωτεΐνες, φυτι-
               είναι ωοειδές, με μακρύ κωνικό λαιμό                  κές ίνες και πολλά λιπαρά. Τα τελευταία,
               και φλοιό χρώματος πράσινου. Η σάρκα                  ωστόσο, είναι κυρίως μονοακόρεστα και

               του είναι παχιά, ελαφρώς κίτρινη ως κι-               ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν
               τρινοπράσινη, με βουτυρώδη και λιπαρή                 καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Επιπλέ-

               υφή. Το αβοκάντο ωριμάζει πάνω στο                    ον, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του
               δέντρο, αλλά στο τελικό στάδιο της ωρί-               συμπλέγματος B, βιταμίνης K και E, καλί-
               μανσης μπαίνει αφού κοπεί απ’ αυτό, γι’

               αυτό και δεν τρώγεται αμέσως μετά τη                  ου, φωσφόρου, ασβεστίου και μαγνησί-
               συγκομιδή.                                            ου. Είναι πλούσια πηγή καροτενοειδών,

               Το απολαυστικό αυτό φρούτο, με την χα-                στοιχείο που το καθιστά κι ένα από τα ση-
               ρακτηριστική ουδέτερη γεύση, ανήκει                   μαντικότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα.

               στην κατηγορία των υπερτροφών. Συ-                    Μπορεί  να  είναι  εξαιρετικά  ευεργετι-
               γκεντρώνει, δηλαδή, μια  πληθώρα θρε-                 κό για την υγεία, άλλα δεν παύει να έχει
               πτικών ουσιών που προάγουν την καλή                   υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Ένα                      89

               υγεία, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης                 αβοκάντο μέτριου μεγέθους(150γρ) πα-
               του Μεταβολικού Συνδρόμου και βοη-                    ρέχει περίπου 230 θερμίδες.
   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94