Page 79 - mag_19
P. 79

Η υγιεινή



                                                                                  διατροφή




                                                                          μειώνει την




                                        κατάθλιψη












                      ια υγιής διατροφή,           πρόσληψη θρεπτικών ουσι-            νάλωση καφέ δεν είχε γραμ-
               Μ μπορεί να μειώσει τον             ών. Όμως, δεν είχε διευκρινι-       μική συσχέτιση με μειωμένο
               κίνδυνο σοβαρής κατάθλι-            σθεί κατά πόσον η διατροφή          κίνδυνο κατάθλιψης.
               ψης, σύμφωνα με μια μελέτη          και η πρόσληψη των τροφών           Επιπλέον, η συμμετοχή σε
               παρακολούθησης περισσό-             σχετίζονται με τον κίνδυνο          μια μελέτη παρέμβασης του
               τερων από 2000 ανδρών,              κατάθλιψης σε υγιή άτομα.           τρόπου ζωής διάρκειας τρι-
               η οποία πραγματοποιήθηκε            Μια υγιεινή διατροφή, που           ών ετών, βελτίωσε τη βαθ-
               στο Πανεπιστήμιο της Ανα-           περιλαμβάνει        λαχανικά,       μολογία της κατάθλιψης.
               τολικής Φινλανδίας. Επιπλέ-         φρούτα, ολόσπορες τροφές,           Επιπροσθέτως, μείωση του
               ον, η απώλεια του βάρους            πουλερικά, ψάρια και τυρί με        βάρους του σώματος, συνο-                79
               μέσα στα πλαίσια παρέμβα-           χαμηλά λιπαρά,, συνοδευό-           δευόταν με μεγαλύτερη μεί-
               σης του τρόπου ζωής, συνο-          ταν από χαμηλότερη συχνό-           ωση των συμπτωμάτων της
               δεύτηκε από μείωση των συ-          τητα συμπτωμάτων κατάθλι-           κατάθλιψης.
               μπτωμάτων της κατάθλιψης.           ψης και μικρότερο κίνδυνο           Αντιθέτως, η προσήλωση
               «Η μελέτη αυτή, ενισχύει την        κατάθλιψης κατά τη διάρκεια         σε μια ανθυγιεινή διατρο-
               υπόθεση ότι, μια υγιεινή δι-        του χρόνου παρακολούθη-             φή, που χαρακτηρίζεται από
               ατροφή έχει τη δυνατότητα           σης. Επίσης, αυξημένη πρό-          μεγάλη κατανάλωση λουκά-
               όχι μόνο να απομακρύνει             σληψη φυλλικού οξέος, συ-           νικων, κατεργασμένου κρέ-
               τον κινδύνο  της κατάθλιψης,        νοδευόταν από μειωμένο              ατος, διαφόρων σνακς που
               αλλά επίσης και να δράσει           κίνδυνο κατάθλιψης. Οι κυ-          περιέχουν ζάχαρη, ποτών
               προληπτικά», τονίζει η ερευ-        ριότερες πηγές του φυλλικού         με ζάχαρη, βιομηχανικών
               νήτρια Anu Ruusunen, MSc.           οξέος, είναι τα λαχανικά, τα        τροφίμων, και συναφών,             Πηγή: Υγείαonline.gr
               Τα άτομα με κατάθλιψη, συ-          φρούτα, οι ολόσπορες τρο-           συνοδευόταν από αυξημένη
               χνά ακολουθούν κακή ποιό-           φές, το κρέας και το συκώτι.        συχνότητα      καταθλιπτικών
               τητα διατροφής και μειωμένη         Επιπλέον, η αυξημένη κατα-          συμπτωμάτων.
   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84