Page 79 - mag_19
P. 79
Η υγιεινή
διατροφή
μειώνει την
κατάθλιψη
ια υγιής διατροφή, πρόσληψη θρεπτικών ουσι- νάλωση καφέ δεν είχε γραμ-
Μ μπορεί να μειώσει τον ών. Όμως, δεν είχε διευκρινι- μική συσχέτιση με μειωμένο
κίνδυνο σοβαρής κατάθλι- σθεί κατά πόσον η διατροφή κίνδυνο κατάθλιψης.
ψης, σύμφωνα με μια μελέτη και η πρόσληψη των τροφών Επιπλέον, η συμμετοχή σε
παρακολούθησης περισσό- σχετίζονται με τον κίνδυνο μια μελέτη παρέμβασης του
τερων από 2000 ανδρών, κατάθλιψης σε υγιή άτομα. τρόπου ζωής διάρκειας τρι-
η οποία πραγματοποιήθηκε Μια υγιεινή διατροφή, που ών ετών, βελτίωσε τη βαθ-
στο Πανεπιστήμιο της Ανα- περιλαμβάνει λαχανικά, μολογία της κατάθλιψης.
τολικής Φινλανδίας. Επιπλέ- φρούτα, ολόσπορες τροφές, Επιπροσθέτως, μείωση του
ον, η απώλεια του βάρους πουλερικά, ψάρια και τυρί με βάρους του σώματος, συνο- 79
μέσα στα πλαίσια παρέμβα- χαμηλά λιπαρά,, συνοδευό- δευόταν με μεγαλύτερη μεί-
σης του τρόπου ζωής, συνο- ταν από χαμηλότερη συχνό- ωση των συμπτωμάτων της
δεύτηκε από μείωση των συ- τητα συμπτωμάτων κατάθλι- κατάθλιψης.
μπτωμάτων της κατάθλιψης. ψης και μικρότερο κίνδυνο Αντιθέτως, η προσήλωση
«Η μελέτη αυτή, ενισχύει την κατάθλιψης κατά τη διάρκεια σε μια ανθυγιεινή διατρο-
υπόθεση ότι, μια υγιεινή δι- του χρόνου παρακολούθη- φή, που χαρακτηρίζεται από
ατροφή έχει τη δυνατότητα σης. Επίσης, αυξημένη πρό- μεγάλη κατανάλωση λουκά-
όχι μόνο να απομακρύνει σληψη φυλλικού οξέος, συ- νικων, κατεργασμένου κρέ-
τον κινδύνο της κατάθλιψης, νοδευόταν από μειωμένο ατος, διαφόρων σνακς που
αλλά επίσης και να δράσει κίνδυνο κατάθλιψης. Οι κυ- περιέχουν ζάχαρη, ποτών
προληπτικά», τονίζει η ερευ- ριότερες πηγές του φυλλικού με ζάχαρη, βιομηχανικών
νήτρια Anu Ruusunen, MSc. οξέος, είναι τα λαχανικά, τα τροφίμων, και συναφών, Πηγή: Υγείαonline.gr
Τα άτομα με κατάθλιψη, συ- φρούτα, οι ολόσπορες τρο- συνοδευόταν από αυξημένη
χνά ακολουθούν κακή ποιό- φές, το κρέας και το συκώτι. συχνότητα καταθλιπτικών
τητα διατροφής και μειωμένη Επιπλέον, η αυξημένη κατα- συμπτωμάτων.