Page 85 - mag_33
P. 85
Aπό την Kρήτη
Οσπριάδα
Υλικά
85
300 γρ. όσπρια ανάμικτα
(φακές, φάβα, ρεβίθια, φασόλια
διάφορα είδη, κ.α.)
2 κρεμμύδια ξερά
4 - 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
Εκτέλεση
2 πράσα
3 μεγάλα καρότα Μουλιάζουμε τα όσπρια από το προηγού-
μενο βράδυ (ανάμικτα όσπρια θα βρείτε σε
1 δόντι σκόρδο καταστήματα διατροφής από την Κρήτη).
2 δαφνόφυλλα Τα βάζουμε σε 2 λίτρα νερό να βράσουν σε
1 ντομάτα ψιλοκομμένη δυνατή φωτιά για μια και παραπάνω ώρα.
σέλινο κατά βούληση Ξαφρίζουμε τακτικά και συμπληρώνουμε,
1 φλ. ελαιόλαδο αν χρειαστεί ζεστό, πάντα, νερό. Μόλις μα-
Αλάτι λακώσουν τα σουρώνουμε. Ξαναγεμίζου-
με την κατσαρόλα και βάζουμε κομμένα τα
Πιπέρι κρεμμύδια ξερά και φρέσκα, τα πράσα, το
Για το σερβίρισμα σκόρδο, τα καρότα τη δάφνη και την ψιλο-
Λεμόνι κομμένη ντομάτα. Μόλις αρχίσει ξανά το
βράσιμο βάζουμε και τα όσπρια. Χαμηλώ-
και Κάρδαμο τριμμένο βράσει. Στο τελευταίο εικοσάλεπτο προσθέ-
νουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να
τουμε το λάδι αλάτι και πιπέρι κι αφήνουμε
τη σούπα να χυλώσει. Σερβίρουμε στα πιά-
τα προσθέτοντας λεμόνι και τριμμένο κάρ-
δαμο.
TIP: Τα όσπρια συνοδεύονται συνήθως με
ρύζι αλλά ποτέ με γαλακτοκομικά.