Page 85 - mag_33
P. 85

Aπό την Kρήτη


                                                 Οσπριάδα


                Υλικά
                                                                                                                                85
               300 γρ. όσπρια ανάμικτα

               (φακές, φάβα, ρεβίθια, φασόλια
               διάφορα είδη, κ.α.)

               2 κρεμμύδια ξερά
              4 - 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
                                                                   Εκτέλεση
              2 πράσα
              3 μεγάλα καρότα                                      Μουλιάζουμε τα όσπρια από το προηγού-
                                                                  μενο βράδυ (ανάμικτα όσπρια θα βρείτε σε
              1 δόντι σκόρδο                                      καταστήματα διατροφής από την Κρήτη).
              2 δαφνόφυλλα                                        Τα βάζουμε σε 2 λίτρα νερό να βράσουν σε

             1 ντομάτα ψιλοκομμένη                                δυνατή φωτιά για μια και παραπάνω ώρα.
             σέλινο κατά βούληση                                  Ξαφρίζουμε τακτικά και συμπληρώνουμε,
             1 φλ. ελαιόλαδο                                     αν χρειαστεί ζεστό, πάντα, νερό. Μόλις μα-
             Αλάτι                                               λακώσουν τα σουρώνουμε. Ξαναγεμίζου-
                                                                 με την κατσαρόλα και βάζουμε κομμένα τα
            Πιπέρι                                               κρεμμύδια ξερά και φρέσκα, τα πράσα, το

            Για το σερβίρισμα                                    σκόρδο, τα καρότα τη δάφνη και την ψιλο-
            Λεμόνι                                              κομμένη ντομάτα. Μόλις αρχίσει ξανά το

                                                                βράσιμο βάζουμε και τα όσπρια. Χαμηλώ-
            και Κάρδαμο τριμμένο                                βράσει. Στο τελευταίο εικοσάλεπτο προσθέ-
                                                                νουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να


                                                                τουμε το λάδι αλάτι και πιπέρι κι αφήνουμε
                                                               τη σούπα να χυλώσει. Σερβίρουμε στα πιά-
                                                               τα προσθέτοντας λεμόνι και τριμμένο κάρ-
                                                               δαμο.

                                                               TIP: Τα όσπρια συνοδεύονται συνήθως με
                                                               ρύζι αλλά ποτέ με γαλακτοκομικά.
   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89   90