Page 94 - mag_015
P. 94

ΣΥΝΤΑΓΕΣ
                     τoυ φίλου μας
              Γιάννη Λαμπράκη



               επιχείρηση
                επιχείρηση






                                                                     https://www.facebook.com/yannisglamprakis









               Η πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω γνήσιες κρητικές μυζηθρόπιτες με

               ξινομυζήθρα! Απλή, σχετικά, διαδικασία που κράτησε 30-40 λεπτά,
               αγνοώντας το διάστημα για να «ξεκουραστεί» το ζυμάρι.


               ΥΛΙΚΑ:
               • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
               • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
               • 1 κ. γλ. αλάτι
               • 1 κούπα νερό
   94          ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
               Αυτά ανακατεύεις για το ζυμάρι. Χρειάζεσαι επίσης και κά-              Το ζυμάρι ήταν λιγότερο απ’
               που 400 γρ. ξινομυζήθρα (πήρα έτοιμη συσκευασία μισού                  όσο έπρεπε, τα γρομπαλά-
               κιλού από το Σούπερ Μάρκετ). Θεωρώ αρκετά επιτυχημένη                  κια της μυζήθρας δεν είχαν
               την πρώτη προσπάθεια, αν και οι 9 πίτες που έβγαλα ήταν                σπάσει καλά κι αυτό έκανε
               μάλλον πολλές και μου στοίχισε σε πάχος στο ζυμάρι ανά                 την πιτούλα ολίγον «σου-
               πίτα, με αποτέλεσμα να ανοίγουν τρύπες κατά το άνοιγμα.                ρωτήρι». Λίγα πράγματα
               Επίσης, έπρεπε να πατήσω κι άλλο τη μυζήθρα για να διαλυ-              μπορείς να κάνεις πια σε
               θούν τελείως τα «γρομπαλάκια», γιατί κι αυτά δυσκόλεψαν                αυτό το σημείο...
               το άνοιγμα. Ουσιαστικά φτιάχνεις «σακουλάκια» με τη μυζή-              Απαιτείται πρόβλεψη από
               θρα στη μέση που τα κλείνεις προσεκτικά και τα ανοίγεις με             την αρχή! Με τα υλικά που
               ξυλίκι ή με τα χέρια. Anyone can do it!                                περιέγραψα βγαίνουν νο-
               Aφού φτιαχτούν οι μυζηθρόπιτες μπορούν να φυλαχτούν                    μίζω 6 πίτες αξιοπρεπείς,
               στην κατάψυξη ανάμεσα σε αντικολλητικό χαρτί και κάθε                  ώστε να βάλουμε αν θέ-
               φορά που θα χρειαστεί να ψήσουμε, βγάζουμε όσες θέλου-                 λουμε και παραπάνω μυζή-
               με και τηγανίζουμε σε ελάχιστο (απλωμένο στο τηγάνι) λάδι              θρα σε κάθε μια.
               όπως είναι, κατεψυγμένες. Η συνταγή υπάρχει και στο δια-               Οι μυζηθρόπιτες είναι έτοι-
               δίκτυο. Όπως είπα είναι εντελώς απλή, και η μόνη «μαστο-               μες και μέσα στο μπωλ, το
               ριά» είναι στο να πετύχεις την αναλογία ζύμης και μυζήθρας             οποίο θα πάει στην κατά-
               ώστε τα «πουγκάκια» να κλείσουν άνετα και να μη σκάσουν                ψυξη. Οι πρώτες δύο πιτού-
               κατά το άνοιγμα. Είναι από τις πιο γνωστές και αγαπημένες              λες     φρεσκοτηγανισμένες
               κρητικές λιχουδιές. Συνολικό κόστος υλικών για 6-7 πίτες δι-           το πρωί, για συνοδεία του
               αμέτρου 10-15 πόντους είναι τα 4€. Κατά πάσα πιθανότητα,               καφέ.  Ευτυχώς  δεν  δια-
               αν ζητήσετε σε ένα εστιατόριο μία τέτοια (γνωστή και ως                λύθηκαν μέσα στο τηγάνι
               «σφακιανή πίτα») θα σας κοστίσει περί τα 3€. Η ΜΙΑ! Ανα-               όπως φοβόμουν. Νοστιμό-
               σκουμπωθείιτε λοιπόν για τις 7!                                        τατες και απλές!
   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99