Page 102 - mag_117
P. 102
ΔΙΑΤΡΟΦΉ & ΥΓΕΙΑ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ
Η αμυγδαλιά κατάγεται από την Ανατολική Μεσόγειο και ήταν ήδη γνω-
στή στην αρχαία Αίγυπτο.
Η μη εξημερωμένη αμυγδαλιά εμφανίζεται σε ανασκαφές στην Ελλάδα
102 από το 8.000 π.Χ. έως το 3.000 π.Χ. που γίνεται η εξημέρωση της. Η εξημε-
ρωμένη αμυγδαλιά ήταν ευρέως γνωστή στους Εβραίους από τον 16ο π.Χ.
αιώνα. Όταν πέθανε ο Αιγύπτιος βασιλιάς Τουταγχαμών γύρω στο 1325 π.Χ.
τα αμύγδαλα ήταν μία από τις τροφές που τοποθετήθηκαν στον περίφημο
τάφο του για να τον τρέφουν στη μετά θάνατο ζωή του. Οι Έλληνες αγα-
πούσαν πολύ τα αμύγδαλα, τα οποία αποτελούσαν έναν από τους βασικούς
ξηρούς καρπούς (τραγήματα) που κατανάλωναν. Στους Έλληνες και τους
Πέρσες αναφέρεται σαφώς ως εδώδιμο από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Από την
Ελλάδα διαδόθηκε στην Ιταλία κατά τον 2ο π.Χ. αιώνα η δε Λατινική ονομα-
σία του αμυγδάλου ήταν nux Graecum (= ελληνικό καρύδι). Οι Ρωμαίοι τα
γνώρισαν από τους Έλληνες και τα ονόμαζαν ελληνικά κάρυα.
Τα καραμελωμένα αμύγδαλα ήταν δημοφιλέστατα σε όλη την αρχαιότητα
και οι Ρωμαίοι διέδωσαν παντού αυτή τη συνήθεια. Οι Έλληνες και περισ-
σότερο οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να προσφέρουν καραμελωμένα αμύγδαλα
στους γάμους. Ακόμα και σήμερα στη Γαλλία τα κουφέτα (αμύγδαλα κα-
λυμμένα με ζάχαρη) ονομάζονται dragées, έχοντας πάρει το όνομά τους
από την αρχαία ελληνική λέξη τράγημα.