Page 107 - mag_115
P. 107
Christmas Cake
υλικά οδηγίες: Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζου- Καριόκες
2 φλ. σταφίδες ανάμικτες με όλα τα αποξηραμένα φρούτα και τις
1 φλ. ζαχαρωμένες φλούδες ζαχαρωμένες φλούδες, που έχουμε Χριστουγέννων
εσπεριδοειδών, κόψει σε μικρά κομμάτια. Περιχύνουμε
1 φλ. αποξηραμένα κεράσια με το χυμό πορτοκαλιού* και αφήνουμε
106 1 φλ. αποξηραμένα κράνμπερι για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα 107 107
1/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού* για καλύτερη γεύση. Προθερμαίνουμε υλικά οδηγίες: Σπάμε με τα χέρια τα μελο-
Για τη ζύμη: το φούρνο στους 150°C. Λαδώνουμε και 800γρ μελομακάρονα μακάρονα και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
1 1/2 φλιτζάνι φαρίνα στρώνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ή 100γρ καρύδια τριμμένα Προσθέτουμε τα αλεσμένα μπισκότα, τα
1 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη τετράγωνο ταψί 25cm. Σε ένα μεγάλο μπολ 100γρ μπισκότα digestive αλεσμένα καρύδια και το βούτυρο λιωμένο. Ζυ-
μώνουμε με τα χέρια όλα τα υλικά μαζί.
1/2 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο χτυπάμε το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη 100γρ βούτυρο λιωμένο Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μια
1/4 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη μέχρι να αφρατέ-ψουν. Προσθέτουμε τα 50γρ κακάο λαδόκολλα ή μεμβράνη.
1/4 κουτ. γλ. αλάτι αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, 500γρ κουβερτούρα Βάζουμε τη ζύμη στη λαδόκολλα και την
1 φλιτζάνι βούτυρο το χυμό πορτοκαλιού, τη βανίλια το αλεύρι, πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα (σαν
1 φλ. καστανή ζάχαρη την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο κορμό), τυλίγοντάς τη με τη μεμβράνη,
4 μεγάλα αυγά και το αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε. και στρίβουμε τις άκρες της σαν καρα-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι & από 1 λεμόνι Προσθέτουμε το μείγμα φρούτων (με τον μέλα, βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχι-
1/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού χυμό πορτοκαλιού) και τους ψιλοκομμέ- στον 6 ώρες.
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας νους ξηρούς καρπούς. Όταν σταθεροποιηθεί κόβουμε το γλυκό
1 φλ. ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί Ρίχνουμε τη ζύμη στο ταψί. Ψήστε για περί- σε φέτες με πάχος 1 εκατοστό περίπου.
Κατόπιν, βουτάμε τις φέτες στην λιωμέ-
(αμύγδαλα, πεκάν ή καρύδια) που 2 1/2 ώρες. νη σοκολάτα και αφήνουμε να κρυώ-
(Περιχύνουμε προαιρετικά (*Αντί για χυμό πορτοκαλιού μπορούμε να σουν σε αντικολλητικό χαρτί στο ψυγείο.
με 1/4 φλ.κονιάκ ή ρούμι βάλουμε κονιάκ για πιο πολύ άρωμα) Τέλος, προαιρετικά τις τυλίγουμε με
μόλις το ξεφουρνίσουμε) αλουμινόχαρτο και σερβίρουμε.