Page 106 - mag_115
P. 106

Christmas Cake









                                                  υλικά           οδηγίες: Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζου-                                                                     Καριόκες

                           2 φλ. σταφίδες ανάμικτες               με όλα τα αποξηραμένα φρούτα και τις

                       1 φλ. ζαχαρωμένες φλούδες                  ζαχαρωμένες φλούδες, που έχουμε                                                          Χριστουγέννων

                                        εσπεριδοειδών,            κόψει σε μικρά κομμάτια. Περιχύνουμε

                       1 φλ. αποξηραμένα κεράσια                  με το χυμό πορτοκαλιού* και αφήνουμε
   106              1 φλ. αποξηραμένα κράνμπερι                   για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα                                                                                                                                                          107 107

                         1/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού*                για καλύτερη γεύση. Προθερμαίνουμε                                                                                υλικά           οδηγίες: Σπάμε με τα χέρια τα μελο-

                                            Για τη ζύμη:          το φούρνο στους 150°C.  Λαδώνουμε και                                                           800γρ μελομακάρονα                μακάρονα και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
                                1 1/2 φλιτζάνι φαρίνα             στρώνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ή                                                      100γρ καρύδια τριμμένα                Προσθέτουμε τα αλεσμένα μπισκότα, τα

                           1 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη               τετράγωνο ταψί 25cm. Σε ένα μεγάλο μπολ                                      100γρ μπισκότα digestive αλεσμένα                    καρύδια  και το  βούτυρο  λιωμένο.  Ζυ-
                                                                                                                                                                                                    μώνουμε με τα χέρια όλα τα υλικά μαζί.
                         1/2 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο                χτυπάμε το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη                                                    100γρ βούτυρο λιωμένο                Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μια

                   1/4 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη                  μέχρι να αφρατέ-ψουν. Προσθέτουμε τα                                                                         50γρ κακάο           λαδόκολλα ή μεμβράνη.

                                     1/4 κουτ. γλ. αλάτι          αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού,                                                          500γρ κουβερτούρα               Βάζουμε τη ζύμη στη λαδόκολλα και την
                                   1 φλιτζάνι βούτυρο             το χυμό πορτοκαλιού, τη βανίλια το αλεύρι,                                                                                        πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα (σαν

                                1 φλ. καστανή ζάχαρη              την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο                                                                                          κορμό), τυλίγοντάς τη με τη μεμβράνη,

                                         4 μεγάλα αυγά            και το αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε.                                                                                          και στρίβουμε τις άκρες της σαν καρα-
        Ξύσμα από 1 πορτοκάλι & από 1 λεμόνι                      Προσθέτουμε το μείγμα φρούτων (με τον                                                                                             μέλα, βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχι-

                          1/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού                χυμό πορτοκαλιού) και τους ψιλοκομμέ-                                                                                             στον 6 ώρες.

                    1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας                νους ξηρούς καρπούς.                                                                                                              Όταν σταθεροποιηθεί κόβουμε το γλυκό

                 1 φλ. ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί                  Ρίχνουμε τη ζύμη στο ταψί. Ψήστε για περί-                                                                                        σε φέτες με πάχος 1 εκατοστό περίπου.
                                                                                                                                                                                                    Κατόπιν, βουτάμε τις φέτες στην λιωμέ-
                      (αμύγδαλα, πεκάν ή καρύδια)                 που  2 1/2 ώρες.                                                                                                                  νη σοκολάτα και  αφήνουμε  να κρυώ-

                        (Περιχύνουμε προαιρετικά                  (*Αντί για χυμό πορτοκαλιού μπορούμε να                                                                                           σουν σε αντικολλητικό χαρτί στο ψυγείο.

                           με 1/4 φλ.κονιάκ ή ρούμι               βάλουμε κονιάκ για πιο πολύ άρωμα)                                                                                                Τέλος, προαιρετικά τις τυλίγουμε με

                            μόλις το ξεφουρνίσουμε)                                                                                                                                                 αλουμινόχαρτο και σερβίρουμε.
   101   102   103   104   105   106   107   108   109   110   111