Page 117 - mag_110
P. 117
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Σιτσιλιάνικη
caponata*
Χταπόδι με αγκινάρες 117 117
και μάραθο
υλικά οδηγίες: Βάζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα και
800 - 1000gr χταπόδι μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμο-
½ κούπα κρασί κρασία ώστε να σιγοβράσει και να βγάλει όλα τα υγρά
1 σφηνάκι ξύδι του. Όταν στεγνώσει, σβήνουμε με κρασί και ξύδι και
½ κούπα ελαιόλαδο συνεχίζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε νεράκι αν χρειαστεί. Όταν μαλακώσει
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια το βγάζουμε μαζί με το ζουμί του σε ένα σκεύος και
7-8 αγκινάρες το κόβουμε κομματάκια. Στην κατσαρόλα μας τσιγα-
1 μάτσο μάραθο ρίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια στο λάδι και
και προσθέτουμε το χταπόδι με το ζουμί του. Προσθέ-
μπόλικο φρεσκοτριμμένο τουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο και μαγειρεύουμε
πιπέρι για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τις αγκινάρες
κομμένες. Αποφεύγουμε το ανακάτεμα για να μη
λιώσουν οι αγκινάρες, κουνάμε την κατσαρόλα μόνο
κυκλικά. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και
οι αγκινάρες και να μελώσει η σάλτσα!