Page 97 - mag_102
P. 97

μπρόκολο με κουνουπίδι

                                     ογκρατέν










                                                             υλικά


                                                         1 μέτριο μπρόκολο
                                              1 μέτριο κουνουπίδι ή μισό μεγάλο
                                              3 μέτρια καρότα, κομμένα σε φέτες

                                                   • Για τη σάλτσα τυριού

                                                   2 κουτ. της σούπας βούτυρο
                                             1/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
                                        2.5 φλ. γάλα αμυγδάλου ή γάλα επιλογής

                                              1 κουτ. του γλυκού σκόνη σκόρδου

                                               ¼ 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
                                           Μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
                                          1/4 τσένταρ, κομμένο σε μικρούς κύβους

                                                   1/3 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα

                                                     • Για την επικάλυψη
                                                  3/4 φλιτζ. τριμμένη φρυγανιά
                                             1 κουτ. της σούπας βούτυρο, λιωμένο



               οδηγίες: Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε με                                                 97

               ελαιόλαδο ή βούτυρο ένα πιρέξ. Προσθέτουμε τα μπουκέτα του μπρόκολου
               και του κουνουπιδιού και τα καρότα κομμένα. Το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα

               τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει

               το βούτυρο, χτυπάμε λίγο από το αλεύρι και μετά προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα,

               λίγο-λίγο, εναλλάξ με το αλεύρι και ανακατεύουμε δυνατά και φτιάχνουμε μια

               μπεσαμέλ. Αφήνουμε να πάρει βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά
               και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να πήξει η

               μπεσαμέλ. Προσθέτουμε σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο

               μαύρο πιπέρι. Εάν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο γάλα. Αν η
               σάλτσα είναι αραιή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το

               κομμένο σε κύβους τσένταρ και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να

               λιώσουν τα τυριά. Ρίχνουμε την τυρένια μπεσαμέλ ομοιόμορφα πάνω από

               τα λαχανικά στο πιρέξ. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μισή

               ώρα. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με 1 κουταλιά
               της σούπας λιωμένο βούτυρο. Μετά από 30 λεπτά ψησίματος, αφαιρoύμε το

               αλουμινόχαρτο από το ταψί, πασπαλίζουμε ομοιόμορφα τριμμένη φρυγανιά

               πάνω από τα λαχανικά και ψήνουμε για 20-30 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδίσει
               ελαφρά και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102