Page 101 - mag_95
P. 101
Φιλέτ
με σάλτσα ροκφόρ
υλικά
30 γρ. βούτυρο ανάλατο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
350 γρ. φιλέτο σε 2 κομμάτια
(μοσχαρίσιο ή χοιρινό}
2 κ.σ. κονιάκ
200 ml κρέμα γάλακτος
80 γρ. ροκφόρ σε κομμάτια 101 101
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κρουτόν για το σερβίρισμα
Αφήνουμε το κρέας που επιλέξαμε, εκτός ψυγείου 30 λεπτά για να έρθει σε
θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αλατοπιπερώνουμε.
Σε τηγάνι και δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο να κάψουν.
Βάζουμε τα φιλέτα και τα ψήνουμε για 1,5 λεπτό περίπου από κάθε πλευρά για
να καραμελώσει η επιφάνεια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε, ανάλογα
με το πάχος του φιλέτου και πως το προτιμάμε ψημένο. Αφαιρούμε τα φιλέτα
και τα διατηρούμε ζεστά σκεπάζοντάς τα.
Για τη σάλτσα ροκφόρ: Ρίχνουμε με προσοχή στο τηγάνι το κονιάκ.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει
να ψιλοβράζει. Βάζουμε τα κομμάτια του ροκφόρ και ανακατεύουμε
μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί το τυρί εντελώς στην κρέμα.
Προσθέτουμε το κρέας μαζί με τους χυμούς του, στη σάλτσα ροκφόρ
και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε και σερβίρουμε με γαλλικές πατάτες
βουτύρου ή τηγανητές.
Συνοδεύεται με κόκκινο κρασί με βάση το Cabernet Sauvignon ή και
ένα Merlot.