Page 97 - mag_114
P. 97
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Χιούνκαρ
Μπεγιεντί
υλικά οδηγίες: Ζεσταίνουμε λάδι στην κα-
για το κοκκινιστό κρέας τσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας μέχρι
1½ κιλό μοσχάρι χτένι ή ποντίκι σε κύβους να ροδίσει καλά απ'έξω. Προσθέτουμε
50 ml ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να γιαλίσει, να μαλα-
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα κώσει και να καραμελώσει. Σβήνουμε 97 97
400γρ ντομάτατάκια ψιλοκομμένα με το κρασί. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλι-
κά, ρίχνουμε ζεστό νερό και ανακατεύ-
100γρ πελτέ ντομάτας ουμε καλά. Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά
150ml μαυροδάφνη ή κάποιο λικέρ και μετά χαμηλώνουμε την φωτιά και
½ κ.γ. κανέλα, 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα
2 φύλλα δάφνης μας. Παράλληλα ψήνουμε τις μελιτζά-
½ κούπα μαιντανό ψιλοκομμένο νες στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν μαλακώσουν, αν θέλουμε τις κα-
για τον πουρέ μελιτζάνας θαρίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μπόλ
4-5 μελιτζάνες και με το εργαλείο του πουρέ τις πα-
1λτ γάλα αμυγδάλου τάμε να γίνουν ένας χοντροκομμένος
πουρές. Λιώνουμε το βούτυρο σε μία
100γρ βούτυρο κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και
100γρ αλεύρι ανακατεύουμε καλά μέχρι να ψηθεί το
150γρ κασέρι τριμμένο αλεύρι για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το γάλα
½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς μέ-
Αλάτι & πιπέρι χρι να αρχίζει να πήζει. Προσθέτουμε το
μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, το τριμμέ-
Hünkar beğendi μεταφράζεται νο κασέρι και τον πουρέ μελιτζάνας.
κυριολεκτικά και σημαίνει Ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να
« Άρεσε στον Πολυχρονεμένο». γίνει ομοιόμορφο.