Page 41 - istanbul
P. 41

ΒΑΝΑ ΣΤΕΛΛΟΥ


             7. SAKARYA TATLICISI
                 στην ψαραγορά - Βalik pasaji στο Beyoğlu



                  ια σταλιά, 50 χρόνων μαγαζάκι, δύο τραπέζια ίσα
             Μπου χωρούν, σκηνικό παλιό και παραδοσιακό, κι
             όμως προτείνεται σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς
             ως το καλύτερο ayva tatlisi = μήλο-κυδώνι, μυστηριώ-
             δες φρούτο!  Ψημένα (χορηγείται μια γενναιόδωρη πο-
             σότητα ζάχαρης), τα φρούτα αποκτούν μια διαφορετική
             προσωπικότητα, μια πρωτόγνωρη γεύση και ένα σα-
             γηνευτικό άρωμα. Στην περίπτωση του ayva tatlisi, τα
             κυδώνια μισοψήνονται αρχικά και στη συνέχεια ψήνο-
             νται μέχρι να γίνουν μαλακά και επικαλύπτονται με ένα
             παχύ και κολλώδες κοκκινωπό γάνωμα (το χρώμα είναι
             το αποτέλεσμα μιας χημικής αντίδρασης, που είναι ένα
             ακόμη από τα μυστήρια του φρούτου).  Μόλις κρυώσει,
             το κυδώνι σερβίρεται με μια κουταλιά Kaymak, η θεϊκή
             τουρκική έκδοση της πηχτής κρέμας.
             Μπακλαβάς, ρεβανί, αλλά και şekerpare - σεκερπαρέ.
             Μη σας πω το καλύτερο!
             Προσωπικά ο ουρανίσκος μου επέλεξε σεκερπαρέ. Περί
             ορέξεως... εσείς ξέρετε!
             Το Sakarya tatlicisi βρίσκεται στην ψαραγορά - Βalik
             pasaji στο Beyoğlu.


             Dudu Odalari Sk. No: 3 - Beyoğlu/İstanbul
             tel: 0090212 249 2469























                                                               39
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46