Page 41 - istanbul
P. 41
ΒΑΝΑ ΣΤΕΛΛΟΥ
7. SAKARYA TATLICISI
στην ψαραγορά - Βalik pasaji στο Beyoğlu
ια σταλιά, 50 χρόνων μαγαζάκι, δύο τραπέζια ίσα
Μπου χωρούν, σκηνικό παλιό και παραδοσιακό, κι
όμως προτείνεται σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς
ως το καλύτερο ayva tatlisi = μήλο-κυδώνι, μυστηριώ-
δες φρούτο! Ψημένα (χορηγείται μια γενναιόδωρη πο-
σότητα ζάχαρης), τα φρούτα αποκτούν μια διαφορετική
προσωπικότητα, μια πρωτόγνωρη γεύση και ένα σα-
γηνευτικό άρωμα. Στην περίπτωση του ayva tatlisi, τα
κυδώνια μισοψήνονται αρχικά και στη συνέχεια ψήνο-
νται μέχρι να γίνουν μαλακά και επικαλύπτονται με ένα
παχύ και κολλώδες κοκκινωπό γάνωμα (το χρώμα είναι
το αποτέλεσμα μιας χημικής αντίδρασης, που είναι ένα
ακόμη από τα μυστήρια του φρούτου). Μόλις κρυώσει,
το κυδώνι σερβίρεται με μια κουταλιά Kaymak, η θεϊκή
τουρκική έκδοση της πηχτής κρέμας.
Μπακλαβάς, ρεβανί, αλλά και şekerpare - σεκερπαρέ.
Μη σας πω το καλύτερο!
Προσωπικά ο ουρανίσκος μου επέλεξε σεκερπαρέ. Περί
ορέξεως... εσείς ξέρετε!
Το Sakarya tatlicisi βρίσκεται στην ψαραγορά - Βalik
pasaji στο Beyoğlu.
Dudu Odalari Sk. No: 3 - Beyoğlu/İstanbul
tel: 0090212 249 2469
39