Page 37 - mag_05
P. 37

EΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑ Τ ΑΚΗ      EΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑ Τ ΑΚΗ      EΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑ Τ ΑΚΗ      EΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑ Τ ΑΚΗ      EΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑ Τ ΑΚΗ






                 ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΛΙΔΗΣ                        ΑΛΛΑΝ ΠΕΡΣΥ                    ΑΓΑΘΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ
                 Η νέα ελληνική κουζίνα                  Όσκαρ Ουάιλντ                        Ο Χρυσάνεμος
                      σε 88 συνταγές                   99 μαθήματα σοφίας                    Εικονογράφηση
                    2012 / Σελίδες 216               για μια ευτυχισμένη ζωή                 Γιώργος Ναζλής
                                                           εδώ και τώρα                      2012 / Σελίδες 56
                                                     Μετάφρ.: Τ.  Σπερελάκη
                                                        2012 / Σελίδες 232


























               Γεννήθηκα  στη  Θεσσαλονίκη  και
               μεγάλωσα σε μια οικογένεια νοι-     Εκτός από σπουδαίος συγγρα-
               κοκυραίων που αγαπάνε το καλό       φέας,  δραματουργός  και  αμ-
               φαγητό. Ανάμεσα σε κατσαρόλια       φισβητίας,  ο  Όσκαρ  Oυάιλντ      Ένα  παραμύθι  γραμμένο  τον
               που άχνιζαν, αέρινα φύλλα πίτας     θεωρείται  ο  καλύτερος  δημι-     Φεβρουάριο του 2009, το οποίο
               να  ανοίγουν  με  τον  πλάστη  και   ουργός  αφορισμών  της  σύγ-      αποδεικνύεται  προφητικό,  κα-
               τουρσιά να ωριμάζουν στα μπιτό-     χρονης ιστορίας.  Οι διάσημοι                                                37
               νια, πήρα τα πρώτα μου γαστρο-      συλλογισμοί  που  συμπύκνωνε       θώς  μιλάει  για  την  οικονομική
               νομικά ερεθίσματα. Μετά τη σχο-     σε  μία  και  μόνη  φράση  είναι   κρίση που βιώνουμε σήμερα.
               λή μαγειρικής αποφάσισα πως η       ανατρεπτικοί  και  βαθυστόχα-      Ένα παραμύθι κατά της απλη-
               δουλειά  αυτή  δεν  μου  ταιριάζει.   στοι μαζί.                       στίας  και  της  επιθυμίας  για
               Έφυγα  και  γύρισα  όλον  τον  κό-  Ο  Άλλαν  Πέρσυ,  συγγραφέας       πλουτισμό χωρίς κόπο.
               σμο για να δοκιμάσω τα πιο πα-                                         Ένα παραμύθι υπέρ της ομαδι-
               ράξενα street food, τα πιο σπάνια   του  παγκόσμιου  μπεστ  σέλερ      κής προσπάθειας για την αλή-
               θαλασσινά, την πιο φίνα γαλλική     «Νίτσε, 99 μαθήματα καθημερι-      θεια και το μέτρο στη ζωή.
               κουζίνα,  τα  πιο  βρομερά  τυριά   νής  φιλοσοφίας»,  συγκεντρώνει    Ένα παραμύθι που έρχεται να
               και το πιο ντελικάτο σούσι. Τότε    στο  βιβλίο  αυτό  99  μαθήματα    δώσει στα παιδιά δύναμη κι ελ-
               κατάλαβα πως η μαγειρική είναι η    σοφίας από τον Όσκαρ Ουάιλντ,      πίδα για να χτίσουν το μέλλον
               μεγάλη μου αγάπη. Δεν θα μπο-       ο οποίος, ακριβώς επειδή η ζωή     τους.
               ρούσα να γίνω ούτε υδραυλικός       του  ήταν  επικεντρωμένη  στις
               ούτε  δικηγόρος  παρά  μόνο  μά-    απολαύσεις,  γνώρισε  όλες  τις    Η  Αγαθή  Δημητρούκα  γράφει
               γειρας...                           ακρότητες της ανθρώπινης ψυ-       ή  μεταφράζει  στίχους,  ποιή-
               Η μαγειρική στο σπίτι πρέπει να     χής...                             ματα,  παραμύθια,  αφηγήματα,
               είναι ευχάριστη και εύκολη. Προ-    Ο Πέρσυ μεταφέρει τις σκέψεις      θεατρικά  έργα  και  άρθρα  στην
               σπάθησα να σας μαζέψω μερικές       του Ουάιλντ σε καταστάσεις ση-     προσπάθειά  της  να  επικοινω-
               συνταγές  που  φτιάχνουμε  στο                                         νήσει σε μια γλώσσα που τείνει
               εστιατόριό  μας,  στο  «Άνετον»,    μερινές για να μας διδάξει πώς     να εξαφανιστεί. Με το παραμύθι
               αλλά  και  στο  σπίτι  μου.  Δεν  θα   να αντιμετωπίζουμε τα προβλή-   της αυτό εύχεται στα παιδιά να
               χρειαστεί να ψάχνετε με τις ώρες    ματα  και  να  απολαμβάνουμε       χαίρονται  το  δροσερό  αεράκι
               στα  ράφια  του  σουπερμάρκετ       πραγματικά τη ζωή κάθε στιγμή.     της  ζωής,  χωρίς  τον  φόβο  να
               δυσεύρετα  υλικά,  ούτε  να  έχε-                                      παρασυρθούν από τον απατηλό
               τε  τηγάνια  με  τριπλούς  πάτους,                                     άνεμο  της  απληστίας,  που  σά-
               κατσαρόλια  από  ειδικά  κράματα
               μετάλλων  και  θερμόμετρα  ακρι-                                       ρωσε  τη  δική  της  γενιά  και  τις
               βείας. Εγώ μαγειρεύω σαν ερα-                                          ενδιάμεσες.
               σιτέχνης, με κούπες, ποτηράκια,
               κουταλάκια και, αντί για χρονόμε-
               τρα,  έχω  απλώς  «τον  νου  μου».
               Κάποιος είπε ότι αυτό λέγεται έλ-
               λειψη τεχνικής. Όμως, έτσι είμαι
               εγώ...
                                   Βασίλης Καλλίδης
                                                                                                     www.patakis.gr
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42