Page 13 - mag_012
P. 13

TΑΞΊΔΊ
















































               ανάσες  γιατί  αποκεί  ξεκινά  η  δημοφιλής           νού, η Καπέλα Σιξτίνα, το κύριο παρεκκλή-                  13 13
               Βία Κοντότι, ένας από τους γνωστότερους               σιο του ανακτόρου του Βατικανού. Εκεί θα
               δρόμους της Ρώμης με τα ακριβά μαγαζιά                δεις τη «δευτέρα παρουσία», τον πίνακα
               και  τους  μεγάλους  οίκους  μόδας...  αλλά           του  Μιχ.Αγγέλου,  που  θεωρείται  το  αρι-
               κυρίως το δρόμο που πρέπει να σταθείς                 στούργημα  των  ώριμων  χρόνων  του,  μα
               για ένα καφεδάκι ή ένα ποτήρι κρασί στο               και την οροφή, που έφτιαξε ο ίδιος!
               «καφέ  Γκρέκο».  Ο  Γκαίτε,  ο  Μπάϊρον,  ο           Πείνασες ε; Δεν μπορεί να μην πείνασες,
               Λιστ,  ο  Καζανόβα  που  έπιναν  τον  καφέ            και είσαι στην κατάλληλη πόλη!
               τους στο «στέκι του Έλληνα», κάτι ήξεραν              Να μην πούμε τίποτα για την pizza!
               μάλλον!                                               Περιττό  είναι,  είμαστε  στην  χώρα,  στην
               Εντάξει, θα πας και στο Βατικανό! Άσε που             πόλη  που  πρέπει,  ειδικά  όταν  πρόκειται
               μπορεί να θες να δεις και τον πάπα...                 για pizza από forno di legna, φούρνο με
               Εκεί μαρτύρησε και ενταφιάστηκε ο Αγ.Πέ-              ξύλα, θαύμα! Μα και μια bruschetta στην
               τρος,  εξ’ου  και  το  όνομα  της  πλατείας           αρχή δεν θα ήταν καθόλου άσχημα, ψημέ-
               του Βατικανού. Πρόκειται για τον ομφαλό               νο ψωμάκι με σκόρδο, ντομάτα, βασιλικό,
               των  καθολικών  ανά  τον  κόσμο,  αποτελεί            ελαιόλαδο, και αν και είμαστε στη γειτονιά
               ανεξάρτητο  κράτος  από  το  1929,  κράτος            του Πινόκιο, ψέματα εγώ δε σου λέω, και
               εν  κράτει,  και  φυσικά  διοικείται  από  τον        μακαρόνια και filetti di baccala, φιλετάκια
               πάπα. Θέλει σίγουρα μια ολόκληρη μέρα                 μπακαλιάρου,  κι  αν  βρεθείς  στο  barocio,
               για  να  δεις  όσα  προλαβαίνεις,  μέσα  στα          ένα από τα ταβερνάκια που δε θα ξεχάσω
               οποία  είναι ο ναός του Αγίου Πέτρου, τα              ποτέ, ανέβα στον πάνω όροφο και κόψε
               μουσεία του Βατικανού, το Σάντο Σπίριτο,              μόνος  σου  προσούτο  και  μοτσαρέλα  για
               ο εντυπωσιακός θόλος του Μιχ. Αγγέλου,                ξεκίνημα, πριν γευτείς οτιδήποτε μετά θα
               και να δεις, σαν καρτ ποστάλ θα μείνουν               σε στείλει ψηλά, πάνω απ’τη Μεσόγειο!
               στο μυαλό οι μοναδικά παράξενα ντυμένοι               Και μετά, το ωραιότερο, το γευστικότερο,
               φρουροί, η Ελβετική φρουρά. Και φυσικά                παγωτό στον κόσμο! Στις Gelaterie υπάρ-
               η επικεφαλίδα θάλεγε κανείς του Βατικα-               χουν αναρίθμητες επιλογές γεύσεων, δεν
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18