Page 29 - istanbul
P. 29
ΒΑΝΑ ΣΤΕΛΛΟΥ
1. Datli Maya
στο Cihangir
ια «τρύπα» στο Cihangir. Το καλύτερο λαχμα-
Μτζούν, λεπτή ζύμη σαν τσιγαρόχαρτο, φακές στον
ξυλόφουρνο, τούρκικο πρωϊνό. Η συνταγή αυθεντική.
Ολα τα καλούδια της ώρας σε παραδοσιακό ξυλόφουρ-
νο. Φρέσκα, εποχιακά, φυσικά υλικά από την Ανατολία,
άριστης ποιότητας και τιμές χωρίς «να σε πιάνει κρίση».
Πεϊνιρλί από την Τραπε- χειροποίητα σαρμαδάκια,
ζούντα, πιντέ με άγρια λαχματζούν, φακές ψητές,
μανιτάρια και χωριάτι- χούμους, συνοδεία τσα-
κο κατσικίσιο τυρί, λου- γιού βεβαίως, στον ημι-
κάνικα με μπαχάρια και όροφο. Έξι τραπέζια όλα
μυρωδικά, καβουρμά κι όλα. Zεστή και πολύ οι-
απο τη Μπούρσα, πίτσα κεία ατμόσφαιρα, νόμισα
με λεπτή ζύμη από την πως ήμουν στην κουζίνα
Κόνυα, λαχματζούν και του σπιτιού μου.
μπουρέκια Αντιόχειας, Λίγες είναι οι γυναίκες
χούμους από την Αντά- αυτές που μπορούν να
κεια, καπνιστό μπουλ- ξεπεράσουν αυτό το
γκούρ πιλάφι... Σιελλό- φοβερό φράγμα και που
ροια, ε; αντέχουν... Πολλές οι
Η φιλοσοφία του μαγα- συμβουλές απο εκείνους
ζιού: «Υγιής; junky; χορ- που ξέρουν προς εκεί-
τοφάγος; κρεατοφάγος; νους που ψάχνονται.
δημιουργικός; συντηρη- Α, ρε Βιολέττα...!
τικός; ΕΛΑ! Ο,τιδήποτε
κι αν τρως, έλα!» Firuzağa mah.
Στην είσοδο, η εκ Σα- Türkgücü cad.
ντορίνης ορμώμενη, No: 59/Α
Βιολέττα! Ήρθε εδώ Firuzağa camiinin
πριν 5 χρόνια, λάτρεψε arkasi
την Πόλη και εγκαταστά- www.facebook.com/
θηκε μόνιμα! datlimaya
Αφού είπαμε τα σχετικά www.datlimaya.com
περί DNA, καταλήξαμε σε Τ.0090212 292 90 56-57
27