Page 85 - mag_20
P. 85

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ                                                           από τη Γεωργία Δουκοπούλου

                                                                                       Διαιτολόγος - Διατροφολόγος




               ματος επιδεινώνει τα συ-            Ακολουθήστε  διατρο-                όπου κι αν περιέχεται (ανα-
               μπτώματα του συνδρόμου.             φή  πλούσια  σε  φυτι-              ψυκτικά τύπου κόλα, τσάι,
               Όχι βιαστικά γεύματα                κές ίνες                            σοκολάτα).
               Ένα βιαστικό γεύμα προκα-           Αν έχετε δυσκοιλιότητα και          Περιορισμός  στην  κα-
               λεί και την κατάποση αέρα.          η διατροφή σας μέχρι σήμε-          τανάλωση  αλκοόλ  και
               Επιλέξτε ένα ήρεμο και ήσυ-         ρα δεν ήταν πλούσια σε φυ-          τροφίμων  που  περιέ-
               χο περιβάλλον για να γευ-           τικές ίνες, αυξήστε την πρό-        χουν σορβιτόλη
               ματίσετε.                           σληψή τους σταδιακά. Καλό           Μειώστε τη συχνότητα κα-
                                                   θα ήταν να ξεκινήσετε την
               Κατανάλωση νερού                    αύξηση φυτικών ινών μέσω            τανάλωσης      αλκοόλ      και
               και υγρών                           μαγειρεμένων λαχανικών              αποφύγετε τρόφιμα που πε-
               Καλό είναι να καταναλώ-             τα οποία είναι πιο ανεκτά.          ριέχουν φρουκτόζη και τις
               νονται κατά τη διάρκεια της                                             τσίχλες, καθώς όλα αυτά
               ημέρας 1½-2 λίτρα υγρών.            Αποκλεισμός των τρο-                εντείνουν τα συμπτώματα.
               Το νερό, οι σούπες, το χα-          φίμων που παράγουν
               μομήλι, η μέντα, οι χυμοί           αέρια
               φρούτων χωρίς ίνες βελτι-           Τέτοια είναι το μπρόκολο,
               ώνουν τα συμπτώματα της             το λάχανο, το κουνουπίδι,
               έντονης δυσκοιλιότητας ή            τα λαχανάκια Βρυξελλών,
               αντίστοιχα      ενυδατώνουν         τα μπιζέλια, το κρεμμύδι και
               στην περίπτωση διάρροιας.           οι πιπεριές.
 84            Αποφυγή των λιπαρών                 Περιορισμός στην αυ-                                                         85
               τροφών                              ξημένη κατανάλωση

 σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου   Περιορίστε τα πλήρη γαλα-  καφέ

               κτοκομικά, τα κρέατα, τις λι-
                                                   Υπάρχουν ενδείξεις ότι η
 αντιμετώπιση  παρές σάλτσες, τα γλυκά με          υπερβολική       κατανάλωση
               σαντιγί, το βούτυρο.
                                                   καφέ (>4 φλιτζάνια/ημέρα)
               Μια δίαιτα φτωχή σε λίπος,
               μειώνει τις συσπάσεις του           αυξάνει την εμφάνιση των
                                                   περιστατικών σ’ ένα μεγάλο
               εντέρου που παρατηρούνται           ποσοστό ατόμων με ΣΕΕ. Γι’
 Καταγραφή 24ωρου   ρεί να το ενοχλούν, αφετέ-  μετά την κατανάλωση της   αυτό, με μέτρο η καφεΐνη,
 ημερολογίου  ρου στον περιορισμό τους.  τροφής.
 Όπως και στις περισσότερες   Άσκηση
 παθήσεις  του  πεπτικού  συ-  Το περπάτημα, το τρέξιμο, το
 στήματος, έτσι και στο ΣΕΕ,   κολύμπι και οποιαδήποτε φυ-  Α  Gulewitsch,M., Enck,P., Schwille Kiuntke, J., Weimer, K., Schlarb, A., (2013). Mental Strain and Chronic Stress among
                    University Students with Symptoms of Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology Research and Practice, Vol.20(3), pp.
 κάθε ασθενής έχει συγκεκρι-  σική δραστηριότητα μπορεί   Ι  71-79
 μένη ανεκτικότητα σε συγκε-  να βοηθήσει θεαματικά και   Levy, R., Cain, K., Jarrett, M., Heitkemper, M., (1997). The relationship between daily life stress and gastrointestinal
 κριμένες τροφές.   να μειώσει την συχνότητα   symptoms in women with irritable bowel syndrome. Journal of Behavioral Medicine, Vol. 20(2), pp. 177–193
 Η τήρηση διατροφικού ημε-  εμφάνισης επεισοδίων του   Whitehead, W., Drossman, D., (2010). Validation of symptom-based diagnostic criteria for irritable bowel syndrome:
                    a critical review. American Journal of Gastroenterology, Vol. 105(4), pp. 814–820
 ρολογίου, όπου καταγρά-  ΣΕΕ.  Bijkerk, C. J., Muris, J., Knottnerus, A., Hoes, W.,  De Wit, N. J., (2004). Systematic review: the role of different types
 φεται η κατανάλωση των   Πολλά μικρά και συχνά   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦ  of fibre in the treatment of irritable bowel syndrome. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, Vol. 19(3), pp. 245–251
 τροφίμων, η συναισθημα-  γεύματα  Derrick, K., Mitchell, K.,Barrett, J., Irving, P., Biesiekierski, J., Smith, S., Gibson, P., Muir. J., (2010). Manipulation
                    of dietary short chain carbohydrates alters the pattern of gas production and genesis of symptoms in irritable bowel
 τική κατάσταση του ατόμου   Προτιμήστε 4-5 μικρογεύ-  syndrome. Journal of Gastroenterology and Hepatology, Vol.25(8(), pp. 1366-1373
 και τα συμπτώματα του ΣΕΕ,   ματα κατά τη διάρκεια της   Shepherd, S., Parker, F., Muir, J., Gibson, P., (2008). Dietary triggers of abdominal symptoms in patients with irritable
 βοηθάει αφενός στον εντο-  ημέρας. Η κατανάλωση ενός   bowel syndrome: randomized placebo-controlled evidence. Clinical Gastroenterology and Hepatology, Vol.6(7), pp. 765-
 πισμό των τροφών που μπο-  μεγάλου ακατάστατου γεύ-  771
   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89   90