Page 13 - mag_21
P. 13
της Λίνας Ίορδάνου
13
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
λυκάρπη και στο Μαυροχώρι... ως το Δη-
σπιλιό. Δέντρα γεμάτα καρπούς, κατάφυτο
σκηνικό μα και χωράφια καλλιεργημένα με
μόχθο και μεράκι απ'τους κατοίκους. Δημη-
τριακά, όσπρια, μήλα και κηπευτικά. Είναι
γνωστά εξάλλου τα μήλα και τα φασόλια της
Καστοριάς, χαρακτηρισμένα ως προϊόντα
προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης!
Μα και οι γούνες της πόλης είναι άλλο τόσο
γνωστές και φημισμένες. Οι πρώτοι Καστο-
ριανοί τεχνίτες-γουναράδες μαθήτευσαν
ο
στην Κωνσταντινούπολη, κι απ'το 16 αιώ-
να ήκμασε η τέχνη αυτή και έκανε την πόλη
γνωστή διεθνώς, καθώς η γουνοποιία απο-
τέλεσε ένα ιδιαίτερα παραγωγικό κομμάτι
της εθνικής οικονομίας κι έναν απ τους ση-
μαντικότερους εγαγωγικούς τομείς της χώ-