Page 59 - mag_49
P. 59
της Αλεξάνδρας Δέλλιου
Αλμωπίας, έτσι όπως διαμορφώνεται από το ορεινό τόξο,
αλλά και τις υψομετρικές διαφορές, δίνει τη βάση για την
καλλιέργεια και παραγωγή μίας τεράστιας γκάμας αγρο-
τικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Δενδροκαλλιέργειες,
σιτηρά, λαχανικά, όλα ευδοκιμούν στην Αλμωπία!
Και όπως κάθε τόπος κουβαλά γεύσεις, χρώματα και μυ-
ρωδιές, έτσι και η Αλμωπία, διακρίνεται για μια πλούσια
γαστρονομική παράδοση. Είναι πολλά τα προϊόντα που ο
τόπος παράγει, πρωτογενής αγροτική παραγωγή ή μετα-
ποιημένα τρόφιμα, παραδοσιακά ή όχι, που ξεκινάν από
την άκρη αυτή της Ελλάδας και φτάνουν τελικά σε όλο τον
κόσμο.
Από πού να ξεκινήσει η αναφορά! Aπό τα εκλεκτά της
ορεινά κεράσια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα βερί-
κοκα, τα κάστανα! Το σπαράγγι, τα πράσα, το παραδο-
σιακό κοκκάρι, την πολύ νόστιμη πατάτα που παράγεται
στο όρος Πάικο! Την φημισμένη τοπική πιπεριά Αλμωπί-
ας, το κόκκινο πιπέρι και το καπνιστό μπούκοβο! Το μέλι
της και όλα τα παράγωγα της μέλισσας! Τα αμπέλια, με το 59
ιδιότυπο σύστημα της κρεβατίνας! Τα γευστικά και αγνά
κτηνοτροφικά της προϊόντα! Κρέατα, γάλατα, τυριά, από
σύγχρονες ενσταυλισμένες μονάδες αλλά και από παρα-
δοσιακή νομαδική κτηνοτροφία! Και καθώς η πρωτογενής
παραγωγή είναι πλούσια, ένα μεγάλο μέρος της μεταποι-
είται και παράγονται εκλεκτά προϊόντα. Μαρμελάδες, γλυ-
κά, σάλτσες, τουρσιά, παραδοσιακά ζυμαρικά και τόσα
ακόμα! Κρασιά εξαιρετικά, αποτέλεσμα του μόχθου των
αμπελουργών και των έμπειρων οινοποιών! Και φυσικά
τσίπουρο! Το τσίπουρο της παρέας!
Ο επισκέπτης στην περιοχή θα γνωρίσει καταρχήν ανθρώ-
πους ανοιχτούς και φιλόξενους. Θα δοκιμάσει την τοπική
κουζίνα σε εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών, με φρε-
σκοκομμένα υλικά, κάποιες φορές από τον κήπο, εκλεκτά
κρέατα και τυριά! Θα απολαύσει τα κρασιά σε πετρόχτι-
στα, επισκέψιμα οινοποιία! Θα περπατήσει στη φύση, θα
κολυμπήσει στα ζεστά νερά, στις εξωτερικές πισίνες, ακό-
μα και αν χιονίζει!
Ο επισκέπτης στην περιοχή, το κυριότερο, θα κά-
νει φίλους και θα ξανάρθει πολλές φορές ακόμα!